26 de maig 2006

Sortida/Entrada AP-7 (de peatge)


Segons el 3devuit:

Llum verda a l’accés sud de l’AP-7 per a Gelida.
El Consell de ministres ha aprovat definitivament l’ampliació de l’AP-7 que comportarà modificacions en l’accés gelidenc



Núria Martí

Gelida ha satisfet aquesta setmana una vella reivindicació de fa més de 30 anys. Arran del conveni entre el Ministeri de Foment i Acesa Abertis, que acorda l’ampliació de l’Autopista AP-7 i un nou sistema de pagament entre Martorell i Tarragona, Gelida tindrà finalment, a partir del 2008, un accés sud al seu municipi. El nou sistema de peatge de l’AP-7 (en podeu trobar més informació a la pàgina 45 d’Alt i Baix Penedès) comportarà una modificació en l’entrada de Gelida ja que s’hi hauran d’instal·lar quatre cabines de peatge. Aquests moviments permetran l’entrada i sortida de l’autopista AP-7 a Gelida tant en direcció Nord com Sud. Està previst que les obres de la nova sortida comencin el segon semestre del 2007 i acabin un any més tard. El nou enllaç amb l’autopista AP-7 estarà situat just a l’inici de la carretera de Sant Llorenç. Des d’allà s’accedirà al peatge i un cop dins l’autopista els conductors decidiran si van en direcció Barcelona o Tarragona. Aquest nou sistema també permetrà unes tarifes més ajustades al quilometratge dels vehicles, una altra de les reivindicacions gelidenques al llarg d’aquests darrers anys. L’alcalde de Gelida, Francesc Rosell, es va mostrar molt satisfet per aquesta mesura ja que el poble de Gelida feia molts anys que estava a l’expectativa. Rosell comenta que “és un pas qualitatiu important perquè et possibilita una via ràpida en accés sud que sempre ha mancat a Gelida. Aquesta via t’aproparà d’una manera immediata en municipis veïns com Vilafranca o Sant Sadurní”. No obtant, Rosell no vol que això suposi un oblit de l‘arranjament de la carretera 243, que ha de ser l’eix vertebrador per connectar tots els pobles de la comarca. Francesc Rosell també declara que en aquesta fita tan important “cal agrair a totes les persones, entitats, ajuntaments, alcaldes, que en el transcurs d’aquests 30 anys han lluitat perque avui s’hagi concretat aquesta vella aspiració del poble de Gelida”. Segons l’alcalde convergent, en aquest tema no hi ha diferències polítiques “ sempre hi ha hagut una voluntat unitària de tota la gent de Gelida i de tots els grups que han passat per l’Ajuntament. Però també hi havia una voluntat inequívoca a nivell de grups de l’Alt Penedès ja que tots tenien molt clar que aquesta era una mancança en les infraestructures de l’Alt Penedès”.

Una vella reivindicació

L’any 1970 es va crear l’Asociación de Amigos de Gelida que reclamaven una entrada a l’autopista. Aquesta entitat, amb diners recaptats entre els ciutadans, va encarregar un projecte per estudiar un enllaç complet a Gelida. L’any 72, finalment, es va aprovar la construcció de l’entrada direcció Barcelona i es va prendre el compromís verbal amb els gelidencs que, passats 10 anys, es construiria l’altre enllaç. Al final, aquests 10 anys s’han convertit en 30 però l’entrada sud a l’autopista pel poble de Gelida és ja, ara mateix, un projecte gairebé fet realitat.